true

یک کارشناس حقوقی با بیان اینکه طبق قانون هر وکیل در طول سال باید ۶ پرونده را به صورت رایگان انجام دهد از شرایط دریافت وکیل رایگان برای نیازمندان گفت.
به گزارش پایگاه خبری مهرصبا به نقل از تهران نیوز، برخی از افراد در جامعه زمانی که حقی از آنها ضایع میشود به دلیل عدم آگاهی از نحوی پیگیر آن برای احقاق حقوق خود از آن میگذرند. بر اساس قانون جمهوری اسلامی هر فردی که در کشور زندگی میکند دارای حقوقی است که در صورت ضایع شدند آن میتواند آن را طلب کند. اما برخی به دلایل مختلف حاضر نیستند که برای طلب کردن حقوق ضایع شده خود به دستگاههای قضائی مراجعه کنند.
یکی از دلیل عدم پیگری افراد در خصوص پروندههای خود بالا بودن هزینه استخدام وکیل است. طبق قانون جمهوری اسلامی ایران همه افراد حق دارند در تمام دادگاهها و مراجع قضایی وکیل داشته باشند. اما ممکن است افرادی توانای پرداخت حق الوکاله را نداشته باشند. پس سوال این است که آیا این حق از افراد نیازمند گرفته شده است؟ آیا آنها نمیتوانند حق ضایعه شده خود را دریافت کنند؟
در همین رابطه با قاسم بشکول استاد دانشگاه و وکیل پایه یک دادگستری به گفتوگو نشستیم.
وی معتقد است که قانون کشور این امکان را برای همه افراد فراهم کرده است تا بتوانند در هر سطح از زندگی که هستند برای دریافت حق خود اقدام کنند.
بشکول در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی تهران نیوز گفت: قانون اساسی ما در سال ۱۳۵۸ به تصویب رسیده و از اصل ۱۹ تا ۴۹ قانون اساسی در مورد حقوق ملت و حقوق مردم نسبت به حاکمیت صحبت شده است. حقوق شهروندی یعنی مردم یک جامعه دارای یکسری حق و حقوقی هستند که باید محترم شمرده شود مانند داشتن حق مسکن، حق برخورداری از دادرسیهای عادلانه در دادگاهها، داشتن شغل مورد علاقه، حق برخورداری از آموزش رایگان و غیره است.
این کارشناس حقوقی به اصل ۳۰ قانون اشاره کرد و افزود: این اصل به آموزش و پروش رایگان تا پایان دوره متوسطه اشاره میکند، یا اینکه اصل ۱۹ قانون اساسی به حقوق مساوی مردم ایران از هر قوم و قبیلهای اشاره دارد.
وی ادامه داد: در سال ۸۳ قانونی به نام قانون احترام به حقوق و آزادهای مشروح شهروندان در مجلس تصویب شد که بر گرفته از اصول قانون اساسی است و به کلیات حقوقی که مردم در یک جامعه دارند اشاره میکند.
وکیل رایگان چیست؟
بشکول اضافه کرد: ما برای اینکه از حقوق خود برخوردار شویم، قانونگذار راههای محقق شدن آن را اعمال کرده است به عنوان مثال کسی که برای مطالبه حق و حقوق خود به دادگاه مراجعه کند حق استفاده از وکیل را دارد که طبق قانون افراد نیازمند هم میتوانند به صورت رایگان از وکیل استفاده کنند.
این استاد دانشگاه در مورد برخورداری از وکیل رایگان گفت: در قانون اساسی کشور ما، داشتن وکیل حقی است که برای تمام مردم به رسمیت شناخته شده و همه افراد حق دارند در تمام دادگاهها و مراجع قضایی وکیل داشته باشند، اما برخی از افراد توانای استخدام وکیل را ندارند که آنها میتوانند به صورت رایگان از وکیل استفاده کنند.
وی در ادامه مطلب فوق با اشاره به اصل ۳۵ قانون اساسی مبنی بر اینکه در همه دادگاهها افراد میتوانند وکیل انتخاب کنند و اگر توانای آن را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم شود اضافه کرد: کلماتی که در این اصل به کار رفته بار عامرانه دارد مانند کلمه باید که نشان دهنده این است که اگر شخصی وکیل ندارد باید برای آن وکیل فراهم شود.
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: از این رو اقشار کم درآمد که توانایی مالی کافی برای استخدام وکیل و برخورداری از مساعدت و راهنمایی آنها را در پروندههای قضایی ندارند میتوانند با مراجعه به کانون وکلا از حق برخورداری از وکیل رایگان بهرهمند شوند.
وکیل موظف است در سال ۶ پرونده رایگان را وکالت کند
این استاد دانشگاه اذعان کرد: دو نوع وکیل رایگان داریم، وکیل تسخیری که در زمینه پروندههای کیفری که در جرایم مهم و سنگینی همانند قتل و آدم ربایی و… که طبق قانون باید چنین دادگاههایی با حضور وکیل برگزار شود و وکیل معاضدتی در پروندههای حقوقی مثل کلاهبرداری، طلاق و… اگر فرد توان مالی برای استخدام وکیل و پرداخت حق الوکاله نداشته باشد میتواند با مراجعه به اداره معاضدت وکیل رایگان بگیرد.
بشکول با بیان اینکه باید نیازمندی فرد از طرف دادگاه ثابت شود گفت: در پروندههای باید وکیل حضور داشته باشد به هیمن منظور دادگاه نامهای تحت عنوان دریافت وکیل به کانون وکلا میزند و در آن درخواست وکیل رایگان برای شخص میکند.
وی تصریح کرد: بر اساس قانون هر وکیل لازم است در سال سه پرونده حقوقی و سه پرونده کیفری را به صورت رایگان انجام دهد. در کشور تعداد زیادی پرونده وجود دارد که دارای وکیل رایگان هستند.
true
true
false
true