امروز سه شنبه, 02 خرداد 1396 - Tue 05 23 2017




ایلان قارپیزی؛ میوه شفابخش طبیعت آذربایجان

طبیعت آذربایجان سرشار از میوه‌ها و گیاهان شفابخشی است که بیشتر آن‌ها به صورت خودرو در طبیعت رشد می‌کنند و از دیرباز مورد استفاده مردم منطقه قرار گرفته‌اند.
طب سنتی در آذربایجان نیز تاریخ دیرینه‌ای دارد و دانشمندان و مردم با روش‌های مختلف توانسته‌اند تا به امروز خواص درمانی بسیاری از نعمت‌های طبیعی را دریافته و علم پزشکی نیز در دهه‌های اخیر یافته‌های کهن پزشکی را تایید کرده است.
یکی از این میوه‌ها «ایلان قارپیزی» است که در برخی از مناطق به آن داغ قارپیزی و یا هندوانه کوهی نیز گفته می‌شود.

میوه کوچک خودرو
برخلاف نام این میوه که عنوان هندوانه را یدک می‌کشد، ایلان قارپیزی میوه‌ای کوچک است که هم به صورت کال و هم به صورت رسیده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این میوه که به صورت بوته در تپه‌ها و مراتع به عمل می‌آید، در حالت کال حداکثر ۲ سانتی‌متر و در حالت رسیده ۴ سانتی متر طول دارد. نوع رسیده میوه دارای داخلی قرمز رنگ با دانه‌های بسیار ریز و لزج است اما نوع کال آن دارای پوشش و داخل سبزرنگ است. مردم محلی نوع رسیده این میوه را به صورت خام مصرف می‌کنند اما نوع کال آن بیشتر به مصرف تهیه ترشی می‌رسد. شناسایی و پیدا کردن این میوه بسیار آسان است و معمولا در زمان‌های خاصی روستاییان به صورت گروهی اقدام به برداشت این محصول طبیعی و خدادادی و استفاده از آن می‌کنند.

خواص ایلان قارپیزی
میوه ایلان قارپیزی یکی از میوه‌هایی است که خواص بسیار زیادی برای آن در کتب گیاه پزشکی نوشته شده است و برخی از پزشکان قدیمی نیز این میوه را برای درمان برخی از بیماری‌ها تجویز می‌کنند. یکی از کار‌شناسان گیاه درمانی و طب سنتی در استان در این زمینه می‌گوید: خواص فراوانی در مورد این میوه طبیعت استان ذکر شده است و تحقیقات جدید پزشکی نیز نشان داده است که این میوه خاصیت ضد سرطانی داشته و حتی در درمان سرطان نیز می‌تواند مفید باشد.  «محمود معتضدنژاد» تصریح می‌کند: اصلی‌ترین کاربرد این میوه و برگ‌های گیاه از دیرباز در خواص ضد انگلی و ضد مسمومیت آن بوده است و در صورت مصرف به صورت خام و یا همراه با عسل می‌تواند بیشتر مسمومیت‌ها را بهبود بخشیده و انگل‌های معده و روده را از بین ببرد.
وی عنوان می‌کند: همچنین این میوه حالت مسکن داشته و به خصوص برای درد دندان می‌تواند مفید باشد. اثرات مفید این میوه و برگ‌ها و ریشه‌های آن در درمان بیماری‌هایی چون رماتیسم، نقرس و واریس نیز تایید شده است و علاوه بر سم زدایی از کلیه و کبد می‌تواند تقویت کننده عمومی بدن به خصوص در مقابل سرماخوردگی باشد.

 ترشی ایلان قارپیزی
حتما در بازارهای محلی ترشی این میوه را دیده‌اید. «زهرا سلطانی» یکی از تولید کننده‌های این ترشی در شهر وایقان است که اقدام به فروش آن در بازارهای محلی می‌کند. وی در مورد خواص ترشی ایلان قارپیزی می‌گوید: این ترشی نه فقط به عنوان چاشنی بلکه به عنوان یک محصول دارویی نیز استفاده می‌شود و حتی برخی از پزشکان این محصول را برای بیماری‌های خاص و سم زدایی بدن تجویز می‌کنند.
سلطانی اظهار می‌کند: تهیه ترشی این میوه متفاوت از ترشی‌های دیگر است و باید ابتدا تلخی میوه گرفته شده و سپس تبدیل به ترشی شود. برای از بین بردن تلخی ابتدا باید این میوه را به مدت یک هفته در آب و نمک و در یخچال نگهداری کرده و هر روز نیز آب و نمک آن را تعویض کنید. بعد از یک هفته باید چند بار در آب معمولی جوشانده و این کار را تا زمانی تکرار کنید که تلخی میوه گرفته شود. وی عنوان می‌کند: در ادامه باید میوه‌ها آبگیری شده و در ظرف مخصوص ترشی ریخته و روی آن سرکه و نمک بریزید. بعد از حدود ۲۵ روز ترشی شما آماده مصرف می‌شود.  

منبع : همشهری

ارتباط با مدیر سایت:

نام و نام خانوادگی:

   پست الکترونیک:

     متن:

تماس با ما

1945318
امروز
دیروز
ماه جاری
بازدید کل
1199
5523
152812
1945318
امروز: سه شنبه، 02 خرداد 1396


    شایان ذکر است پایگاه اطلاع رسانی مهرصبا در ویرایش و تلخیص مطالب مندرج مختار است.مدیریت

تمامی اخبار و مطالب و فعاليت‌هاي اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.

© حقوق این سایت متعلق به مهرصبا میباشد و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

  

ورود یا عضویت

ورود

مجوز استفاده از قالب خبري ناب نيوز براي اين دامنه داده نشده , براي اطلاعات بيشتر درباره مجوز استفاده از اين قالب به سايت خليلان رسانه مراجعه کنيد .